Jego receptura pojawiła się na kartach Biblii i do tej pory nie uległa znaczącym zmianom. Chleb Ezechiela, znany również jako chleb esseński ze strony www.bee.pl, nie zawiera w sobie różnych uszlachetnień, których nie ma w nowoczesnym chlebie. Jego wysoka wartość odżywcza wynika z zastosowania określonych ziaren, jak również roślin strączkowych.

Jaka jest opowieść związana z chlebem?

To właśnie ten chleb miał być prawdziwym, wyjątkowym pokarmem biblijnego proroka Ezechiela, któremu Bóg nakazał pościć dłużej niż rok, jako rodzaj zadośćuczynienia za prawdziwe grzechy swoich współobywateli. “Bierzcie całe ziarna i jęczmień, fasolę i soczewicę, proso i orkisz: włóżcie je do tego samego naczynia i sami upieczcie chleb. Będziesz go jadł tak długo, jak długo pozostaniesz w swoim narożniku trzysta dziewięćdziesiąt dni”, czytamy w Księdze Ezechiela. Ten prosty chleb okazał się bardzo odżywczy, ponieważ prorok doświadczył naprawdę długiego głodu i wrócił pełen sił, aby wzmocnić osłabione morale narodu wybranego. Możliwe, że dodatkowo rozpowszechnił on przepis na chleb, który był szczególnie ceniony przez Jezjan, czyli członków prawdziwej społeczności żydowskiej, którzy żyli w zgodzie z charakterem. Widać to było również w ich diecie – osoby te spożywały głównie warzywa, owoce i korzenie.

Jak powstaje chleb esseński?

Technika jego wykonania pozostała praktycznie niezmieniona. Po pierwsze, ziarna związane z pszenicą organiczną, a nawet inne ziarna (takie jak gramy orkiszu lub żyta), oprócz roślin strączkowych (soczewica, fasola), są zazwyczaj moczone w dokładnie czystej, przefiltrowanej wodzie. Po wykiełkowaniu są one rozdrabniane, aby uformować chleb, który piecze się powoli na małym ogniu. W ten sposób chleb jest wytwarzany bez dodatku drożdży i mąki, ale dodatkowo z użyciem różnych środków słodzących i zagęszczaczy powszechnie stosowanych w nowoczesnym pieczywie.

Jakie są zalety chleba esseńskiego?

Wysoka zawartość witamin i minerałów w chlebie esseńskim wynika głównie z zastosowania w jego produkcji kiełkujących ziaren. Jest to skoncentrowane źródło cennych dla zdrowia składników odżywczych, które dostarczają znacznie więcej niż konwencjonalne produkty nasienne. Łącząc ziarna i rośliny strączkowe, chleb esseński staje się dodatkowo bogatym źródłem cennych i łatwo przyswajalnych aminokwasów, takich jak lizyna, która ma właściwości antynowotworowe. Ryzyko zachorowania na raka może być również ograniczone przez antyoksydanty, które są również obecne w kiełkujących nasionach.

Jedzenie autorstwa azerbaijan_stockers - pl.freepik.com