Niewiarygodny smak

Chleb z kiełkowanego ziarna, a więc po prostu chleb esseński (https://www.bee.pl/terrasana-chleb-essenski-400-g-bio_p5388.html) to pieczywo gotowe, które jest dozwolone na diecie, która przyspiesza znacznie nasz metabolizm. Co jest w nim takiego niezwykłego? Przekonajmy się o tym tutaj, a później przekonajmy się o tym na swojej własnej skórze.

Wszystko tak naprawdę wynika z tego, że upieczony został z ziaren, które już wypuściły kiełki, a te z kolei, jako pewnego rodzaju zaczątek rośliny, która ma wyrosną – naładowane są witaminami, mikroelementami łatwoprzyswajalnymi oraz także przeciwutleniaczami. Poza tym wszystkim w kiełkach zdecydowanie znajduje się znacznie więcej białka i do tego mniej skrobi, a niżeli w roślinie już dorosłej.

Musimy także wiedzieć, że ziarno kiełkowane jest bardzo łatwe do strawienia. Osoby, które po zjedzeniu pieczywa zwykłego wzmagają się ze wzdęciami, na pewno powinny spróbować esseńskiego chleba. Należy także pamiętać, że tego rodzaju chleb nie jest pozbawiony kompletnie gluteny, co jest informacją niezwykle ważną dla osób, które nie tolerują go.

Pieczywo z ziarna kiełkowanego nie podnosi kompletnie poziomu cukru w naszej krwi, co jest na pewno bardzo sprzyjające naszemu metabolizmowi. Tak się dzieje dlatego, że zawiera sporo błonnika z ziarna pełnego, ale także dlatego, że w procesie robienia tego typu chleba nie dochodzi w ogóle do powstania mąki. Ziarna kiełkowane są miażdżone do samej konsystencji ciasta oraz pieczone od razu.

Czy można z łatwością kupić ten rodzaj chleba?

Tak naprawdę to w Stanach Zjednoczonych kupić można nie tylko sam chleb, ale także tortille z ziarna kiełkowanego czy też obwarzanki. U nas, a więc w Polsce jak na razie – jest w sprzedaży tylko i wyłącznie chleb. Chleb esseński występuje w wersjach dokładnie trzech. Jest to chleb esseński żytni, orkiszowy czy też chleb naturalny. Nie ma tutaj kompletnie znaczenia jaki dla siebie wybierzemy. Jednak pamiętajmy o tym, aby przeczytać skład. Co po niektórzy producenci dodają także miód czy też rodzynki.

Jeśli zaś chodzi o sam smak oraz o samą konsystencję, to różnią się one od razowego chleba, a tym bardziej od zwykłego chleba. Ma smak słodkawy oraz także dosyć gliniastą konsystencję. Może to brzmi jakoś niezbyt zachęcająco, ale jest naprawdę pyszny. Z plastrami pomidora oraz z humusem jest po prostu prawdziwa poezją. Oczywiście chleb ten możemy wykonać samodzielnie, ale w wielu sklepach jest dostępny w ofercie. Wybór oczywiście należy tylko i wyłącznie do nas.

Zdjęcie utworzone przez KamranAydinov - pl.freepik.com